Co je triathlon?

    Triatlon je vytrvalostní individuální sport, který se skládá ze tří na sebe navazujících disciplín. Závodníci začínají plaváním na otevřené vodě, absolvují plaveckou část a přesunou se do depa (T1), kde si odloží plavecké pomůcky a plně se vybaví na následnou cyklistickou část. Po cyklistice následuje druhé "zdržení" v depu (T2) a zároveň příprava na poslední disciplínu, kterou je běh. Závodník neboli triatlet (Treis z řeckého tři a athlos z řeckého atletika) se snaží o dosažení co nejlepšího času, do kterého se započítávají i přechody=depa. Ty slouží i pro předzávodní meeting se soupeři.

    Historie triatlonu začíná v roce 1920 ve Francii závodem Les trois sports poblíž města Joinville-le-Point. Tehdejší distance byly 3 km běhu, 12,5 km na kole a plavání přes kanál Marne a byly provedeny bez přestávky. O rok později se uskutečnil závod v Marseille a to v pořadí: kolo, běh, plavání. V roce 1934 byl závod uskutečněn v městě La Rochelle a pořadí disciplín bylo již stejné jak dnes (plavání, cyklistika, běh).

    Někdo za úplný počátek triatlonu považuje záchranářské "testy přežití" provozované americkou záchrannou službou na Havaji v 70. letech. Triatlon se může uskutečnit de facto na jakýchkoli distancích. Převážně, zejména pak na mezinárodních závodech, se setkáte s následujícími.:
    Závod	Plavání	Cyklistika	Běh	Orientační časy nejlepších
    Sprint triatlon	0,75 km	20 km	5 km	53 min
    Olympijský triatlon	1,5 km	40 km	10 km	1 h 45 min
    Střední triatlon	1,9 km	90 km	21,1 km	3 h 55 min
    Dlouhý triatlon	4 km	120 km	30 km	6 h
    Ironman	3,8 km	180 km	42,2 km	7 h 45 min

    Od triatlonu odvozujeme další sportovní disciplíny jako je aquatlon, který spočívá v plavání a běhu. V České republice slouží tyto závody jako příprava na triatlonovou závodní sezónu a jezdí se separovaně. Mistrovské závody světa i jednotlivých kontinetů jsou konány v celku s jedním depem mezi plaváním a během. V poslední době se AQT stal oblibou u začínajících mladých závodníků.

    Duatlon, více preferovaný staršími kategoriemi, je kombinace dvou běhů, které jsou proloženy cyklistikou. Přechody se odehrávají opět v depu. Jako ocenění se používají obvykle sportovní diplomy.

    Kvadriatlon, jak už napovídá název, je kombinace čtyř po sobě jdoucích disciplín. Málo kdo ovládá plavání, kajak, kolo i běh, a proto popularita tohoto sportu není příliš vysoká.

    Takovým zpestřením, avšak i samostatným sportem, je zimní triatlon. Jedná se o běh, kolo a běžecké lyžování, které patří i k zimní přípravě plavců, tedy i triatlonistů. Jeho oblíbenost je tedy větší než u kvadriatlonu.

    Triatlon je venkovním sportem, a proto ještě oddělujeme terénní triatlon a silniční triatlon, o kterém se dočtete v rubrice Ironman a Triatlon na OH. . 

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *